S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Otevírací doba: 10:30 - 15:00   -   Využijte našeho Chatbota vpravo dole pro základní informace.


Úvod » Články, rady, návody » Naložení a grilování kýty

Naložení a grilování kýty

Grilování kýty je dnes moderní i přesto, že právě maso z kýty je velmi suché a vyžaduje pracnější přípravu. Bez naložení a prošpikování kýtu raději ani negrilujte. Kýta má 100% výhodu ve velkém objemu masa použitelného ke konzumaci a hodí se tak pro opékání na slavnostech, svatbách, kde je větší pohyb jedlíku a kde není čas na pracné ořezávání masa, jak jsme zvyklí u grilování selete.

Kýtu je třeba napíchat 2-3 dny předem před samotným grilováním a uložit ji na chladném místě, kde je teplota mezi 5-10 °C. Nejprve ji však prošpikujeme! Slaninu nakrájíme na delší hranolky, pak ji dáme do mrazáku zamrazit.

Omytou, očištěnou zeleninu (mrkev, petržel) nakrájíme také na hranolky. Zeleninové nudličky spolu s mraženou slaninou, pomocí tenkého nože, vpravíme rovnoměrně do kýty. Zeleninu lze vynechat, ale stojí za to si s ní pohrát, dodá kýtě skvělou vůni a aroma.


Nálev na napíchání:

  • 1 l vody
  • 1 l oleje
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička červené pálivé papriky
  • 1 vrchovatá lžíce soli (na 1kg masa cca 2g soli)

Nálev připravíme smícháním všech výše uvedených ingrediencí, přidáme sůl podle váhy masa a necháme ho projít varem. Po vychladnutí nálev musíme přecedit přes jemný cedník nebo plátno, jinak si při napichování zacpeme injekční stříkačku. Pak kýtu ze všech stran napícháme.  Nakládáme pouze jeden den předem.

Maso grilujeme na mírném ohni 8-10 hodin. Kýtu necháme mírně opéci do napnutí kůže, pak kůži nařízneme na všech místech do pravidelných kosoúhelníků, potíráme marinádou s grilovacím kořením a hlavně dohlížíme na pravidelné točení kýty kolem své osy a to co nejpomaleji. Vše můžeme urychlit obalením kýty do tří vrstev alobalu a pak ji zprudka (utopenou v ohni) grilovat cca 45 minut. Pokud nám někde alobal prohoří, je potřeba kýtu opět přeobalit. Po odstranění alobalu již jen dopečeme kůrčičku. Druhá možnost, jak urychlit první část grilování kýty, je ořezat kůži i s částí tuku.


Při grilování maso často potíráme marinádou a to hlavně po každém ořezání kýty. 


Recept na 2,5 l marinády na potírání:

  • 1 l oleje
  • 0,5 l vody
  • 1 l piva
  • 4 ks stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce grilovacího koření
  • 2 polévkové lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 1 čajová lžička vegety

Nejlépe se potírá grilovaná kýta větvičkami jalovce, maso tak získá příjemnou vůni a kořeněnou chuť po jalovci.

Jak zajistit, aby maso uvnitř nebylo syrové a na povrchu spálené? Kouzlo je v postupném okrajování. Z grilování vepřové kýty se tak stane gurmánský zážitek.

S potíráním marinádou doporučujeme přestat asi deset minut před odřezáváním, v opačném případě může marináda přebít chuť masa. Plátky by měly být zhruba centimetr silné, a ne větší než dlaň. Po ořezání pokračujte v opékání, opékejte pět minut a pak znovu maso potřete marinádou.



Vytvořeno systémem www.webareal.cz

NzVhOTg3N